Mazarsovi M&A projekti v Srednji in Vzhodni Evropi 2022

Že sedmo leto zapored se je Mazars na podlagi lestvice Mergermarket CEE Accountant League Table po številu uspešnih M&A transakcij uvrstil med pet vodilnih svetovalcev v Srednji in Vzhodni Evropi.

Naša tokratnja izdaja predstavlja izbor projektov, pri katerih smo opravljali svetovalne storitve v celotni regiji. 

Ob pregledu leta lahko ugotovimo nekaj ključnih tem, ki so usmerjale in vplivale na Mazarsove dejavnosti pri M&A transakcijah v Srednji in Vzhodni Evropi:

  1. močno sklepanje poslov z vhodnimi naložbami iz ZDA, Nemčije, Francije, Združenega kraljestva, Nizozemske, Beneluksa in Skandinavije;
  2. v porastu so odkupi z zasebnim kapitalom;
  3. močna dejavnost na področju združitev in prevzemov v naslednjih sektorjih: energetika in obnovljivi viri energije, tehnologija, industrija, zdravstvo in farmacija, nepremičnine in telekomunikacije;
  4. večje število M&A transakcij, v katere so vključeni kupci iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Mazars pričakuje, da bodo te teme tudi v letu 2023 vplivale na transakcije v Srednji in Vzhodni Evropi. Kljub izzivom, povezanih z vojno v Ukrajini, energetsko krizo, naraščajočo inflacijo in višjimi obrestnimi merami, so obeti za prihodnje mesece razmeroma pozitivni: Srednja in Vzhodna Evropa je v dobrem položaju, da lahko izkoristi prednosti industrijskega nearshoringa, pri čemer so načrtovanje nasledstva, nadaljnja aktivnost skladov zasebnega kapitala, prehod na obnovljive vire energije in nadaljnja konsolidacija trga v izbranih sektorjih glavni dejavniki tega trenda.

Dokument

Mazars-deal-advisory-in-CEE_2022-highlights.pdf
Mazars-deal-advisory-in-CEE_​2022-highlights.pdf